loader image
4 REDENEN OM TE KIEZEN VOOR COHOUSING

Cohousing is een groeiend fenomeen waarbij mensen samenwonen in één gebouw met gedeelde ruimtes. Je behoudt je privacy doordat je je eigen privé woning hebt en deelt daarnaast de gemeenschappelijke ruimtes en de bijhorende kosten. Deze vorm van huisvesting is geschikt voor verschillende levensfasen, of je nu starter bent, een gezin sticht of geniet van je pensioen. Benieuwd naar de voordelen van cohousing? Hier zijn vier redenen waarom het de moeite waard is.

Voordeel 1: een hechte gemeenschap

In een cohousing heb je niet alleen je eigen woning met keuken, woonkamer en slaapkamer(s), maar deel je ook meerdere gemeenschappelijke ruimtes zoals een extra woonkamer of studeerkamer. Dit biedt de perfecte balans tussen voldoende privacy en de mogelijkheid tot sociaal contact met je medebewoners. Door regelmatig contact met elkaar ontwikkel je een sterke band met elkaar en zo een hechte gemeenschap.

Maar wanneer je even geen nood hebt aan sociaal contact, kan je je terugtrekken in je eigen woning. Zo ervaar je de voordelen van een ondersteunende omgeving en een open gemeenschap, zonder je privacy op te geven.

Voordeel 2: sociaal netwerk uitbreiden

Cohousing biedt de ideale gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten en sociale banden te versterken. Of je nu behoefte hebt aan gezelligheid of wat tijd voor jezelf, cohousing voorziet in beide behoeften. De gemeenschappelijke tuin is een ideale ontmoetingsplaats als speelplek voor de kinderen of om verhalen uit te wisselen. Het gezellige aspect van omringd zijn door mensen maakt cohousing een ideale manier om nieuwe vriendschappen te smeden. Daarnaast kan een medebewoner je eens te hulp schieten als je bijvoorbeeld een oppas nodig hebt voor je kind of huisdier.

Voordeel 3: een veilige en verruimende omgeving

Cohousing brengt mensen van verschillende leeftijden en achtergronden samen, jonge koppels, gezinnen met kinderen, alleenstaanden en senioren. Deze diversiteit verruimt je blik en biedt de mogelijkheid om mensen te leren kennen die je anders niet zou ontmoeten. Door samen te leven ontstaat er een vertrouwde omgeving waar iedereen elkaar na verloop van tijd goed leert kennen. Wat bijdraagt aan een gevoel van veiligheid en onderlinge steun, wat de kwaliteit van het leven verrijkt.

Voordeel 4: duurzaam wonen

De nieuwere cohousingprojecten scoren vaak beter en beter op vlak van duurzaamheid, door bijvoorbeeld centraal gelegen projecten te bouwen waardoor je je gemakkelijk met de fiets kan verplaatsen of deelauto’s kan gebruiken. Zo dragen de bewoners niet niet alleen hun steentje bij aan een beter milieu, maar genieten ze ook van de praktische voordelen.

UITDAGINGEN

Hoewel samenhuizen een tal van voordelen biedt, brengt het ook enkele uitdagingen met zich mee. De essentie van een goede band met je medebewoners is open en heldere communicatie. Door op voorhand goede afspraken te maken en je verantwoordelijkheid op te nemen, vermijd je miscommunicatie en eventuele spanningen. Op deze manier verloopt het samenwonen met je medebewoners soepel.

Cohousing biedt een unieke en verrijkende woonvorm, waarbij privacy en gemeenschapsgevoel hand in hand gaan.

BEN JE GEINTERESSEERD IN COHOUSen IN MECHELEN?

Lees hier meer over Compagnie, het duurzame cohousingconcept van Komet, gelegen in een groene buurt in het centrum van Mechelen.

infomoment: cohousing compagnie

Wil je meer te weten komen over Compagnie? Kom naar het volgende infomoment op zondag 24 maart 2024 waar Soetkin en Marieke je meer vertellen over het project en klaarstaan voor al je vragen.

Gerelateerd nieuws

INFOMOMENT: COMPAGNIE COHOUSING

INFOMOMENT: COMPAGNIE COHOUSING

Compagnie, hét nieuwe cohousingproject in de groene rand van Mechelen, is verheugd over de massale interesse voor het komende infomoment op 26 november. De inschrijvingscapaciteit voor dit moment is bereikt, en daardoor ook VOLZET.  Vanaf januari worden er nieuwe...

lees meer
COHOUSING: SUSANNE KOOLHOF, IMPACT MANAGER BIJ REVIVE

COHOUSING: SUSANNE KOOLHOF, IMPACT MANAGER BIJ REVIVE

Susanne, Impact Manager bij Revive, koos voor haar en haar gezin om te wonen volgens het concept cohousing. Met het gebouw Compagnie op Komet bieden ook wij deze woonvorm aan. Maar wat is dat nu juist, cohousing? En is dat hetzelfde als cohousing? We vroegen het aan...

lees meer