loader image
WAARAAN MOET EEN NIEUWBOUW VOLDOEN?

Wanneer je een nieuwbouwappartement of -woning koopt, wil je er zeker van zijn dat die energiezuinig is. De EPB-regelgeving (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) zorgt ervoor dat nieuwbouwprojecten voldoen aan minimale eisen op vlak van energieprestatie en binnenklimaat. Wat houdt dit exact in?

Energieprestatie-eisen

De EPB-eisen variëren afhankelijk van de bestemming van het gebouw, de aard van de werken en het jaar van de vergunningsaanvraag. 

In grote lijnen omvatten de energieprestatie-eisen twee belangrijke aspecten:

  • het E-peil geeft de energieprestatie van de woning aan. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger de woning. Sinds 2021 bedraagt het maximale E-peil voor nieuwbouw E30.
  • het S-peil geeft de energetische kwaliteit van de schil van de woning weer; de isolatie- en ventilatie waarde van de muren, daken, vloeren en ramen. Het maximale S-peil voor nieuwbouw is sinds 2022 S28.

Ventilatie-eisen

Een goed geïsoleerde en luchtdichte woning vereist een gecontroleerde ventilatie. Elk nieuwbouwproject moet sinds 2006 daarom beschikken over een ventilatiesysteem dat zorgt voor voldoende verse lucht, afvoer van gebruikte en vochtige lucht, en het voorkomen van schadelijke stoffen. Een goed ventilatiesysteem (C of D) is hierbij cruciaal voor een gezond binnenklimaat.

Hernieuwbare energie

Sinds 2023 mogen nieuwbouwwoningen niet meer op het aardgasnet worden aangesloten. Daarom is de integratie van hernieuwbare energiebronnen zoals warmtepompen, zonnepanelen en zonneboilers essentieel voor nieuwe projecten.

Hoe draagt Komet hieraan bij?

Op Komet zijn alle woningen BEN! BEN, wat staat voor ‘bijna-energieneutraal’, is sinds 2021 de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze minimale energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water.

Revive, de vastgoedontwikkelaar achter Komet, heeft sinds 2013 een voortrekkersrol in het naleven van deze eisen door het gebruik van hernieuwbare energie. Jaar na jaar streeft Revive naar verbetering om een duurzame toekomst te garanderen. Hun toewijding gaat verder dan enkel voldoen aan de normen; zo streven ze naar een duurzame revolutie.

benieuwd naar het aanbod?

Gerelateerd nieuws

ONTDEK KOMET TIJDENS EEN WERFWANDELING

ONTDEK KOMET TIJDENS EEN WERFWANDELING

Kom op 5 mei een kijkje nemen tijdens de werfwandeling en zie met eigen ogen hoe fase 2 vordert. Marieke verwelkomt je graag in het kijkappartement van Komet, gelegen in fase 1 van het project. Na een korte toelichting aan de maquette nemen we samen een kijkje op de...

lees meer
BESPAAR TOT 50% OP JE ENERGIEKOSTEN BIJ KOMET

BESPAAR TOT 50% OP JE ENERGIEKOSTEN BIJ KOMET

De energierekening is een belangrijke factor bij de aankoop van een woning. Het vormt immers een aanzienlijk deel van de maandelijkse uitgaven en de energiecrisis van de afgelopen jaren heeft die onzekerheid alleen maar vergroot. Maar wist je dat je met een...

lees meer
WAT MAG JE VERWACHTEN VAN EEN ASSISTENTIEWONING OP KOMET?

WAT MAG JE VERWACHTEN VAN EEN ASSISTENTIEWONING OP KOMET?

Wanneer we ouder worden, verlangen we naar een thuis dat comfort biedt. Soms wordt onze huidige woning te groot, vormen trappen een obstakel of is er behoefte aan extra zorg. Daarom zijn er assistentiewoningen ontwikkeld: een woning die aangepast is aan de noden van...

lees meer