loader image
KOMET KRIJGT 3D-GEPRINTE ZITBANKEN UIT PLASTIC AFVAL

Aan de Vaart langs de KOMET-wijk komen geüpcyclede designbanken uit gerecycleerd plastic. Revive roept Mechelaars op om zoveel mogelijk plastic in te zamelen en binnen te brengen op hun inzamelmoment op zaterdag 14 september.

De inwoners van Mechelen mogen al hun harde plastics bijhouden zodat ze kunnen gebruikt worden voor de banken. Dat zijn bijvoorbeeld dopjes van flessen, verpakkingen van wasmiddelen en lege flesjes van badproducten. Met een 3D-printer zal het plastic omgezet worden in zitbanken die aan de Vaart langs de KOMET-site komen te staan. Per bank wordt er zo maar liefst 85 kg plastic gerecycleerd.

Uit studies blijkt dat 80 procent van alle plastic in onze zeeën en oceanen afkomstig is van vervuiling via kanalen, riolen en rivieren. “Plastic is het symbool van de milieuproblemen van vandaag”, zegt Nicolas Bearelle, CEO van Revive. “Met initiatieven zoals dit kunnen we dat percentage stap voor stap naar beneden halen én er bovendien iets moois mee doen.”

Win een picknick dankzij je plastic afval
Revive pakt het inzamelmoment op zaterdag 14 september groots aan. Mechelaars, bedrijven, jeugdbewegingen, sportclubs en verenigingen mogen die dag hun plastic afval binnenbrengen op de Komet-site zodat het kan omgezet worden in de moderne zitbanken. Bovendien wint het team dat het meeste plastic afval verzamelt een gezellige picknick.

“Met dit leuke upcycling project willen we alle Mechelaars laten bijdragen aan een duurzame stad”, gaat Bearelle verder. “En iedereen zal ervan kunnen genieten omdat de banken in oktober aan het fietspad langs de Vaart komen te staan en dus publiek toegankelijk zullen zijn.” Revive zet bij al haar bouwprojecten in op duurzame, groene en gemengde wijken waar naast woningen, kantoren en winkels ook ruimte is voor bijvoorbeeld een dokterspraktijk of apotheek en horeca. “Zo willen we dat de buurt ook overdag leeft”, aldus Bearelle. “Je kan makkelijk langs de verschillende plekken op het domein wandelen en fietsen en er is heel wat open ruimte en groen.”

Duurzame filosofie van KOMET
De nieuwe designbanken passen in die leefbare ruimte en de duurzame filosofie van de KOMET-woonwijk. Het is een bijna-energieneutrale wijk waar geen fossiele brandstoffen worden gebruikt, maar waar 1.200 vierkante meter zonnepanelen en warmtepompen voorzien in het verbruik van de inwoners. Revive kiest resoluut voor verloederde sites om te herwaarderen tot groene en levendige wijken. De locatie is dicht bij het stadscentrum en makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. “We willen mensen stimuleren om zoveel mogeijk verplaatsingen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer te doen”, besluit Bearelle. “Zo verbetert de luchtkwaliteit en is de omgeving meteen een stuk veiliger en rustiger. Je wagen parkeer je dan in een ondergrondse parking aan de rand van de site.” De geüpcyclede zitbanken langs de Mechelse Vaart sluiten daar mooi bij aan.

“Als beleid zetten wij sterk in op duurzaamheid en op bewustmaking ervan bij de bevolking. Initiatieven zoals deze op de Komet-site in samenwerking met IVAREM steunen wij dan ook ten volle. Het resultaat van de omhaling zal eveneens een meerwaarde geven aan de vele lopers, fietsers en wandelaars op het jaagpad langsheen de Leuvense vaart”, aldus schepen van Stadsvernieuwing, Greet Geypen.

Gerelateerd nieuws

ONTDEK KOMET TIJDENS EEN WERFWANDELING

ONTDEK KOMET TIJDENS EEN WERFWANDELING

Kom op 5 mei een kijkje nemen tijdens de werfwandeling en zie met eigen ogen hoe fase 2 vordert. Marieke verwelkomt je graag in het kijkappartement van Komet, gelegen in fase 1 van het project. Na een korte toelichting aan de maquette nemen we samen een kijkje op de...

lees meer
BESPAAR TOT 50% OP JE ENERGIEKOSTEN BIJ KOMET

BESPAAR TOT 50% OP JE ENERGIEKOSTEN BIJ KOMET

De energierekening is een belangrijke factor bij de aankoop van een woning. Het vormt immers een aanzienlijk deel van de maandelijkse uitgaven en de energiecrisis van de afgelopen jaren heeft die onzekerheid alleen maar vergroot. Maar wist je dat je met een...

lees meer
WAARAAN MOET EEN NIEUWBOUW VOLDOEN?

WAARAAN MOET EEN NIEUWBOUW VOLDOEN?

Wanneer je een nieuwbouwappartement of -woning koopt, wil je er zeker van zijn dat die energiezuinig is. De EPB-regelgeving (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) zorgt ervoor dat nieuwbouwprojecten voldoen aan minimale eisen op vlak van energieprestatie en...

lees meer