loader image
ZITBANKEN KRIJGEN EEN PLAATS AAN DE VAART NAAST KOMET-SITE

In de zomer riep Revive, de ontwikkelaar van de toekomstige Komet-wijk in Mechelen, de Mechelaars op om gedurende anderhalve maand al hun plastic afval bij te houden voor een unieke actie. Een 3D-printer zou al het plastic recycleren – of beter ‘upcyclen’ – tot design zitbanken. Die zijn intussen geprint en vandaag geven schepen van Stadsvernieuwing Greet Geypen en schepen van Duurzaamheid en Klimaat & Milieu Marina De Bie de drie zitbanken, goed voor 360 kilo plastic, officieel een plaats aan de Vaart langs de Komet-wijk.

Op 1 augustus lanceerde de projectontwikkelaar, in samenwerking met IVAREM, een oproep naar alle Mechelaars: verzamel zes weken lang al je plastic afval, zodat het een tweede leven kan krijgen als gerecycleerde zitbanken. Een initiatief waar ook de Stad Mechelen zich meteen achter schaarde.
“Vanuit het stadsbestuur zetten we sterk in op duurzaamheid en bewustmaking ervan bij de inwoners. Dit soort initiatieven, waarbij Revive en IVAREM samen harde plastics recycleren tot een zitbank, krijgt dan ook onze volle steun. De nieuwe zitbanken langs het jaagpad ter hoogte van de Komet-site zullen een plezier zijn voor de vele wandelaars, fietsers en lopers en de toekomstige bewoners.”  Marina De Bie, schepen van Duurzaamheid en Klimaat & Milieu.

De keuze voor de plaatsing langs het fietspad aan de Vaart is voor initiatiefnemer Revive ook symbolisch: 80 procent van al het plastic afval in onze oceanen is namelijk afkomstig van vervuiling via kanalen, riolen en rivieren. Binnenkort beginnen daar – tussen de Koningin Astridlaan en de Vaart – ook de bouwwerken van de nieuwe woonwijk.

“De plaatsing van de zitbanken langsheen het jaagpad kunnen aanzien worden als een start van de ontwikkeling van Komet. Onlangs werd een vergunning afgeleverd voor fase 1 en de werken vangen aan in 2020. Hiermee krijgt een verlaten industriële site eindelijk een mooie, kwalitatieve invulling waarin ruimte is voor wonen, ontspannen en groen. Een nieuwe plek om te vertoeven.”
Greet Geypen, schepen van Stadsvernieuwing.

Bovendien belooft het nieuwe woonproject meteen ook de duurzaamste wijk van Mechelen te worden.

“Het wordt een bijna-energieneutrale wijk, die op alle mogelijke vlakken inzet op duurzaamheid. Zo zullen er geen fossiele brandstoffen te bespeuren zijn – de huizen en appartementen worden verwarmd met warmtepompen – en we voorzien niet minder dan 1.200 vierkante meter zonnepanelen. Alle energie wordt dus in de wijk zelf opgewekt.”
Nicolas Bearelle, CEO Revive

Gerelateerd nieuws

ZANGER LOUIS NEEFS KRIJGT EIGEN STRAAT IN MECHELEN

ZANGER LOUIS NEEFS KRIJGT EIGEN STRAAT IN MECHELEN

Louis Neefs krijgt zijn eigen straat op de Comet-site. Dat is een voormalig bedrijventerrein aan de Vaart waar nu een nieuwe woonwijk gebouwd wordt. Het zal een straat zijn tussen de Koningin Astridlaan en Auwegemvaart. “Ik weet niet welke straat het is, maar ik heb...

lees meer
BART SMEETS VERTELT OVER HOE MECHELEN EVOLUEERT

BART SMEETS VERTELT OVER HOE MECHELEN EVOLUEERT

Bart woont al 13 jaar in Mechelen en heeft de stad echt zien evolueren. “Vroeger was het hier grauw, maar da’s enorm veranderd. Deze stad leeft en is voortdurend in ontwikkeling en dat maakt het ontzettend leuk om hier te wonen en nu komt er dus nog een fantastische...

lees meer