loader image
EEN EIGENWIJZE KIJK OP DE BETONSTOP

De betonstop biedt heel wat opportuniteiten, maar dat vraagt dan wel om een nieuwe mindset en een holistische aanpak. Meer uitleg door Steven Rosseel, COO bij Revive.

Rosseel: “Revive is al tien jaar een ‘betonstopper’. Al van in het begin kopen, saneren en herontwikkelen wij vervuilde binnenstedelijke sites (ook wel brownfields of ‘stadskankers’ genoemd). Zo zorgen we ervoor dat geen extra open ruimte meer moet worden aangesneden. In deze nieuwe stadswijken maken we zelfs meer ruimte vrij voor groen. Intussen hebben we een team van 35 personen en zijn we actief in Vlaanderen, Brussel en sinds kort ook Polen. We zijn nu op zoek naar nog meer landen waar we ons businessmodel kunnen toepassen.”

Optimalisatie van mobiliteit

“De locaties selecteren we specifiek op basis van de nabijheid van mobiliteitsknooppunten en een goede toegankelijkheid met het openbaar vervoer. Ook met de fiets en te voet moeten ze op een veilige manier bereikbaar zijn. Ze bevatten trouwens niet enkel woningen en appartementen. We zorgen voor een gezonde mix van wonen, werken, ontspannen en leren. Alle functies zijn er dus aanwezig, waardoor bewoners zich meestal niet ver moeten verplaatsen”, aldus Rosseel.

Menselijke duurzaamheid

“Daarnaast zorgen we voor een mix van doelgroepen en generaties die naast elkaar leven op één site. Er is plaats voor zowel luxueuze als sociale woningen, voor jonge gezinnen en senioren, kangoeroewoningen, doorgroeiwoningen, cohousing, levensbestendige en rolstoeltoegankelijke woningen, enz. Zo zorgen we voor een optimale sociale cohesie en buurtwerking op de site, die we vervolgens van onderuit bijkomend begeleiden.”

Eigen ecosysteem voor energie

“In de ontwikkeling van deze nieuwe wijken zetten we sterk in op duurzaamheid. Uiteraard is energiezuinigheid daar een belangrijk aspect van. We gaan verder dan de huidige normen van BEN-woningen. Maar dat is lang niet het enige. Zo zetten we voor deze wijken ESCO’s op (Energy Service Companies), waarmee we gedeelde warmte, elektriciteit en luchtventilatie verkopen en via slimme software verdelen aan de verschillende woningen en kantoren. Het voordeel hiervan is dat zij deze niet meer allemaal apart hoeven in te kopen én dat de wijk grotendeels onafhankelijk van het net functioneert. Gasaansluitingen leggen we zelfs helemaal niet meer aan. Het is dus een zo goed als op zichzelf staand ecosysteem. De elektriciteit en warmte worden daarbij zo veel mogelijk lokaal opgewekt met onder andere zonnepanelen en warmteboilers.”

Slim water(her)gebruik

“Volgens een gelijkaardig operationeel model van WASCO’s (Water Service Companies) verkopen we ook water aan de bewoners en kantoren van de wijk. Regenwater wordt doorheen de wijk opgevangen, gebufferd en collectief verzameld in een grote regenwatertank. Dat wordt dan gezuiverd tot de kwaliteit van leidingwater. Zo wordt de site voor een groot stuk onafhankelijk van de klassieke leidingwaterdistributie. Gezien de sterk stijgende prijs van leidingwater is dat zeker een goede investering”, besluit Rosseel.

 

Tekst: Joris Hendrickx

Bron:  JUNI 2019 NL.PLANET-FUTURE.BE

Gerelateerd nieuws

BESPAAR TOT 50% OP JE ENERGIEKOSTEN BIJ KOMET

BESPAAR TOT 50% OP JE ENERGIEKOSTEN BIJ KOMET

De energierekening is een belangrijke factor bij de aankoop van een woning. Het vormt immers een aanzienlijk deel van de maandelijkse uitgaven en de energiecrisis van de afgelopen jaren heeft die onzekerheid alleen maar vergroot. Maar wist je dat je met een...

lees meer
WAARAAN MOET EEN NIEUWBOUW VOLDOEN?

WAARAAN MOET EEN NIEUWBOUW VOLDOEN?

Wanneer je een nieuwbouwappartement of -woning koopt, wil je er zeker van zijn dat die energiezuinig is. De EPB-regelgeving (EnergiePrestatie en Binnenklimaat) zorgt ervoor dat nieuwbouwprojecten voldoen aan minimale eisen op vlak van energieprestatie en...

lees meer
KOMET: PROJECT VAN EEN B CORPORATION

KOMET: PROJECT VAN EEN B CORPORATION

Komet is één van de projectontwikkelingen van Revive. Mede daardoor zijn onze inspanningen op vlak van maatschappij, duurzaamheid en ecologie geen lege woorden. Voor zijn duurzame en transparante aanpak werd Revive namelijk als het eerste Belgische bedrijf bekroond...

lees meer